МОЛИТВИ ПРЕДИ ПРИЧАСТЯВАНЕ
 
 
      Когато отиваш да се причастиш, пристъпи смирено и кажи тихо следните молитви:
 
        Вярвам, Господи, и изповядвам, че Ти си наистина Христос, Синът на живия Бог, дошъл в света да спасиш грешниците... Вярвам още, че това е самото пречисто Твое Тяло и това е самата драгоценна Твоя Кръв. Моля Ти се, помилуй ме и прости ми прегрешенията - извършени волно и неволно, с думи и с дела, съзнателно и несъзнателно. И удостой ме неосъдително да се причастя с пречистите Твои Тайни - за прошка на греховете и за вечен живот. Амин.
 
        На тайнствената Си вечеря днес ме приеми участник, Сине Божий, защото аз няма да издам тайната на Твоите врагове, нито ще Ти дам,като Иуда, целувка. Но, като разбойникът, ще Те изповядам: спомни си и за мене, Господи, в царството Ти!
 
        Пречистото и пресвето Тяло и животворна Кръв на наши я Господ Бог и Спасител, Иисуса Христа, се дава на мене (името) за прошка на моите грехове и за вечен живот. Амин.
 
 
            МОЛИТВА   СЛЕД   ПРИЧАСТЯВАНЕ
 
 
А когато приемеш светото причастие, веднага благодари топло и от сърце на Бога и кажи:
 
            Слава Тебе, Боже!  (три пъти)
 
        Владико, Христе Боже, Царю на вековете и Създателю на всичко! Благодаря Ти за всички добрини, що си ми дал, и за причащението с Твоите пречисти и животворни Тайни.
 
Моля Те, прочее, благий и человеколюбивий Боже, запази ме под Твоя покров и в сянката на Твоите криле.. И ми дай до края на моя живот да се причастявам достойно - с чиста съвест - с Твоите светини, за прошка на греховете и за вечен живот. Защото Ти си хлябът и животът, Извор на освещението, Подател на добрините. Затова отправяме слава на Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги и през всички векове. Амин.
 

Копирането на материали от "Православно християнче" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника посредством добре видима хипервръзка.

http://pravoslavno-hristianche.hit.bg

Made with Namu6