МОЛИТВЕНИК ЗА ДЕЦА
 
СЪВЕТИ КЪМ ПРАВОСЛАВНОТО ХРИСТИЯНЧЕ
     
-      Защо се молим сутрин?
-        За   да   посветим   на   Бога
първите   движения   на   устата   и
сърцето   си   и   да   не   започваме
нищо през деня без Божия помощ
и благословение.
 
 
    Нека никой не се показва ленив, но да стане сутрин бодро и да се помоли от все сърце на Господа. Защото, каквото настроение си създадеш сутринта, то ще те ръководи в работата ти през целия ден.
 
 
      Обичай молитвата и се упражнявай в нея.
 
 
    Създай, си благочестивия навик всеки ден редовно да си прочиташ утринните и вечерни молитви. Чрез молитвата ти влизаш в общение с Бога, на Когото се молиш.
 
    Когато излизаш от дома си, за да отидеш на училище, или в Божия храм на молитва, винаги се помолвай на Бога с думите: "Господи, опъти ме,към доброто!"
 
 
    Посещавай Божия храм! Той е мястото на особено Божие присътствие. Затова обичай го от всичкото си сърце и винаги го посещавай с радост, особено в неделни и празнични дни.
 
 
    Когато влезеш в храма, запали поне една свещ и кажи: Господи, дай ми да живея в светлината на Твоята истина!
    Ако имаш възможност, запали повече свещички - една за здраве на живите твои близки и познати и друга за упокоение   душите на починалите твои близки.
 
 
    Във време на богослужението: не се озъртай наоколо, но застани смирено и благоговейно. Бъди съсредоточен в молитвата си и внимавай в реда и съдържанието на божествената служба. Молитвите си придружавай с прекръстване. Когато свещеникът благославя народа, навеждай главата си смирено.
 
 
    Когато се чете "Символа на вярата" и "Отче наш", ти си ги повтаряй на ум и по този начин взимай участие: в общата молитва в храма.
 
 
    В неделя и празнични дни, до светата Литургия не бива да ядеш нищо, за да можеш да вземеш от свещеника благословена нафора.
 
 
      Почитай светия кръст!
    Не се срамувай да се кръстиш, напротив кръсти се колкото се може по-често: когато се събудиш от сън; когато започваш работа; преди и след учение и пр. С това ти ще дадеш израз на твоята почит и любов към светия кръст.
    Със същата почит се отнасяй и към всички неща и предмети в църква, като посветени на Бога.
 
 
      Когато минаваш покрай Божия храм, спри за момент и се прекръсти.
 
 
    Отнасяй се винаги с почит към свещениците, които са Божии служители и към всички по-възрастни хора, за да покажеш, че си благовъзпитан.
    Винаги имай на шията си кръстче. Носи със себе си и малка иконка на Господа, или на Божията майка, или на друг някой светия. В стаята над леглото си сложи кандилце и го пали поне в неделя и празнични дни. От светото евангелие прочитай по нещо всеки ден
.
      Причастявай се редовно!
Когато ти предстои да се причастиш, приготви се най-усърдно. Тогава повече от всеки друг път чети молитвите си, старай се да бъдеш по-послушен от всякога и ако някого си обидил, поискай прошка преди да пристъпиш да приемеш светото причастие
 
      Вечер, преди да си легнеш, спомни си дали този ден си изпълнил обещанието, което даде в утринната молитва: беше ли послушен? Беше ли усърден в работата си в училище? Стори ли някое добро дело? - и пр.
      Ако си изпълнил това, нека сладкият сън ти бъде наградата.
      Ако си се провинил в нещо, поискай в молитва прошка от Бога и обещай да не повтаряш провинението си.
    Мило дете, във всяка постъпка се проявявай като добро, религиозно и възпитано дете !

Копирането на материали от "Православно християнче" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника посредством добре видима хипервръзка.

http://pravoslavno-hristianche.hit.bg

Made with Namu6